Wat is chiptuning?

Wat is chiptuning?

Engine chiptuning, ook wel motorre-modellering of gewoon chiptuning genoemd, is een uitstekende manier om veel meer uit uw auto te halen.

Het is een vrij kleine upgrade die, als het goed wordt uitgevoerd, de manier waarop uw motor werkt aanzienlijk kan verbeteren. Hoewel dit misschien een goede zaak lijkt, kan het uw voertuig ook het risico geven om behoorlijk grote schokken te ervaren.

Wanneer de meeste mensen de term chiptuning horen, hebben ze de neiging om het te associëren met autoracen of met krachtige machines die vaak als bedrog worden gezien. Dat is niet per se het geval. Alleen omdat je wat chips hebt veranderd, wil nog niet zeggen dat je een raceauto op steroïden zet. De motorprestaties zijn in feite erg complex en om een goed resultaat uit elk type motor te halen, is veel afstemming nodig, en sommige aanpassingen zijn eigenlijk gezond.

Als je echter een efficiënte motor hebt, kan chiptuning zorgen voor een betere prestatieverbetering.

De term chiptuning van de motor verwijst eigenlijk naar het proces waarbij bepaalde componenten van de motor worden aangepast zodat ze een betere en meer consistente vermogensafgifte mogelijk maken. Het gaat in feite om het afstemmen van het mechanische en elektrische systeem van de auto, zodat de prestaties kunnen verbeteren. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor dit soort veranderingen. Wanneer u een motor vernieuwt, een cilinderkop vervangt of een nieuwe dynamo of solenoïde installeert, ziet u soms prestatieverbeteringen.

Verschillende auto’s reageren op verschillende soorten aanpassingen in de manier waarop hun verschillende systemen werken. Dat is de reden waarom veel automonteurs de term Chip Tuning liever overlaten aan professionals die de juiste kennis hebben van wat ze doen. Ze kunnen bepalen hoe verschillende delen van het voertuig werken om de werking ervan te beïnvloeden, en vervolgens kunnen ze deze wijzigingen aanbrengen. Het doel is om een meer consistente krachtbron, soepeler schakelen, een beter brandstofverbruik en over het algemeen betere prestaties te bieden.

Een reden waarom sommige autobezitters dit doen, is omdat ze hun auto sneller willen laten rijden.

Wanneer u het extra vermogen van een voertuig afneemt, kan het zijn snelheid zelfs verminderen. Het toevoegen van extra pk’s betekent meestal meer vermogen van het transmissiesysteem van het voertuig, en dit resulteert in een hoger brandstofverbruik. Door te veranderen hoe de transmissie reageert, hoopt de autobezitter te voorkomen dat hij het motortoerental te veel moet verhogen om het verloren vermogen in te halen. In sommige gevallen kan het toevoegen van extra pk’s ook een hoger brandstofverbruik betekenen.

Chiptuning is een praktijk die teruggaat tot historische records, maar de laatste jaren steeds populairder is geworden. Veel autoliefhebbers zijn geïnteresseerd in het optimaliseren van de prestaties van hun auto’s en vrachtwagens en er vindt veel tuning plaats in de motor. Een gemeenschappelijke chip in het elektronische regelsysteem van een voertuig kan ervoor zorgen dat de motor sneller of effectiever werkt. Dit geldt met name voor voertuigen die zijn ontworpen voor gebruik op gas. De elektronische regeleenheid (ECU) van de motor regelt hoe vaak een apparaat, zoals een koppeling, wordt geactiveerd. Bepaalde chips, regulatoren genaamd, stellen een automobilist in staat om de hoeveelheid tijd die de ECU moet draaien voordat de koppeling wordt geactiveerd, aan te passen, zodat hij of zij van meer acceleratie kan genieten.

Klik hier voor meer informatie https://www.chipperformance.nl/

Comments are closed.